mg 9501

Pravé pálené tehly sa vyrábajú s použitím tradičných postupov a moderných technológií tak, aby boli trvácneudržateľné.

Hlina, ako stavebný materiál sa používala už 9000 rokov p. n. l a používa sa dodnes. Je to prírodný materiál, ktorý je na 100% ekologický a používa sa už tisícročia, pretože si zachováva svoju farbu, pevnosť a trvanlivosť. Pochádza zo zeme, na výrobu potrebuje vzduch, vodu a oheň.

mg 9498 1

Pálené lícové tehly sa vyznačujú tým, že každá je iná tvarom aj farbou. V minulosti sa tieto tehly skutočne tvarovali ručne, dnes sa však vyrábajú pomocou moderných zariadení. Tehly sa vyrábajú z hliny a iných minerálov, ktoré sa formujú do tvaru „tehly“. Pri výrobe sa podľa potreby pridáva farebný piesok, aby sa vytvoril štruktúrovaný a rôzne sfarbený povrch tehál. Vypaľujú sa pri teplote do 1200 °C, vyznačujú sa nasiakavosťou cca od 6 do 15%, napriek čomu však majú vysokú odolnosť proti mrazu. Práve vďaka svojej špecifickej výrobnej technológie tehly zaručujú jedinečnosť a farebnú stálosť. Na rozdiel od betónových výrobkov, tehly z pálenej hliny nevyblednú – časom sa však môžu prirodzene opotrebovať. Tehly nevyžadujú prakticky žiadnu údržbu, čím sa vyhnete ďalším dodatočným nákladom.

4

Výrobky z pálenej hliny sú pevnejšie, ako betón, alebo iné ľahké materiály. Sú odolné voči extrémom každého podnebia, sú nehorľavé a zabraňujú šíreniu ohňa. Tehla izoluje spôsobom, ktorý väčšina materiálov nevie. Ak dodržíte správnu technológiu realizácie tehlovej fasády, prípadne aj v kombinácií s tepelnou izoláciou, Váš dom bude v zime hriať a v lete chladiť.

Späť hore