Vďaka širokej škále možností sa vám výber tehál môže zdať ako ťažká úloha. Tu sú naše tipy, ktoré vám pomôžu s výberom tej správnej tehly pre váš domov.

1. Štýl domu

Architektúra a celkový štýl vášho domu tvorí základ jeho estetickej stránky. Farba, veľkosť a textúra tehál, ktoré si vyberiete, výrazne ovplyvní celkový vzhľad a dojem z vášho domu. Pred konečným výberom si prezrite nápady z internetu, z časopisov, poobzerajte si čo najviac hotových domov a navštívte naše predajne so vzorkami. Pri rekonštrukcii staršieho domu dbajte na súlad medzi novou tehlou a už existujúcimi materiálmi.

2. Poloha domu

Lícové tehly vyhovujú všetkým poveternostným podmienkam. V našich zemepisných šírkach nie sú veľké rozdiely medzi jednotlivými regiónmi, preto si môžete vybrať akýkoľvek typ tehly z nášho sortimentu. Samozrejme, vzhľad domu aj s lícovými tehlami by mal dobre zapadnúť do okolitého prostredia. Dôležitým kritériom môže byť možnosť dopravy a vykládky tehál, ak sa jedná napríklad o svahovitý terén alebo husto zastavanú oblasť.

3. Vzhľad tehly

Farba a textúra

Jedným zo súčasných trendov sú textúrované prvky, ktoré dodajú exteriéru domu šarm a individualitu. Lícové tehly ponúkajú naozaj bohatú škálu rôznych štruktúr, od hladkého jednoliateho povrchu s rovnými hranami až po nepravidelné tehly s drsným povrchom v rustikálnom štýle. Existujú aj glazované tehly, ktoré majú vzhľad lesklých keramických obkladov.

Veľkosť

Lícové tehly sú k dispozícii v rôznych rozmeroch. Rozhodnutie o formáte lícových tehál môže závisieť od proporcií domu, účelu tehál alebo od požadovaného vizuálneho efektu.

4. Väzba

Väzba je vzor, podľa ktorého sa kladú tehly. Najčastejšie sa používa behúňová, ktorá sa skladá len z dlhých strán tehál, kde každý rad je posunutý o polovicu tehly. Najbežnejšie väzby lícových tehál:

  • Behúňová
  • Anglická
  • Flámska

5. Celkový vzhľad fasády

Farba škárovacej malty

Sivobiela malta medzi tmavšími tehlami dodá kontrast a zvýrazní každú tehlu. Zladením farby malty s farbou tehly sa však murivo zjemní a získa jednotný vzhľad. Tento spôsob károvania je bežný pri použití svetlejších odtieňov tehál.

Späť hore